Sparkonton med statlig insättningsgaranti


Här på bästaräntan.com hittar du både sparkonton som omfattas av den statliga insättningsgarantin och de som inte gör det. Om du vill få den allra bästa räntan får du det på ett sparkonto som inte omfattas av garantin, trots det är de sparkonton vi listar här på bästaräntan.com som inte har någon insättningsgaranti mycket trygga. Anledningen till det är att dessa finansbolag har en väldigt lukrativ utlåningsverksamhet som gör företaget mycket stabilt, även under dåliga tider, och/eller placerar sina pengar i trygga bostäder vilket bidrar till stabilitet.

Om du ändå vill spara på ett sparkonto som omfattas av den statliga insättningsgarantin för att du vill känna dig extra trygg kan det vara bra att veta hur garantin fungerar, och det ska vi titta på nu.

Så fungerar insättningsgarantin

Alla EU-länder har en slags statlig insättningsgaranti som infördes för att spararna ska kunna spara sina pengar på banken eller hos andra finansinstitut utan att riskera att förlora sina pengar om banken försätts i konkurs. Om banken eller finansinstitutet du sparar på försätts i konkurs får du en ersättning som exakt motsvarar det belopp du har förlorat, men du ersätts inte för hur mycket pengar som helst som du nu kommer att få se.

Så mycket får du i ersättning

  • Eget sparande. Du får max 100 000 Euro i ersättning per bank även om du sparar pengar på flera olika konton inom samma bank. Kursen i svenska pengar sätts efter börsens mittkurs den dag finansinspektionen beslutar om insättningsgarantin. Om du har mindre pengar än så på ditt sparkonto får du en ersättning som motsvarar de sparpengar du förlorat. Om du till exempel hade 57 897 kr på ditt sparkonto får du 57 897 kr i ersättning.
  • Delat sparande. Om du har ett sparkonto tillsammans med något (som många sambor och gifta par har) får ni en maximal ersättning på 100 000 Euro var eftersom den statliga insättningsgarantin gäller per person och bank. Ni kan alltså få upp till 200 000 Euro i ersättning.
  • Sparande på flera banker. Om du har extrem otur och sparar på två banker som går i konkurs får du en maximal ersättning på 100 000 Euro per bank.

Så får du pengarna

Du behöver inte ansöka om ersättning när banken du har sparat på har försatts i konkurs och bankgarantin har trätt i kraft. Det är bara att vänta på att riksgälden kontaktar dig och då kommer ni överens om var ersättningen ska sättas in. Det tar högst 20 dagar tills du får dina pengar från den dag finansinspektionen beslutat om insättningsgarantin.