Spara pengarna på ett högräntekonto


Trots att det allmänna ränteläget har nått riktigt låga nivåer finns det fortfarande sparkonton som ger dig en riktigt bra ränta, dessa konton kallas för högräntekonton. Ett högräntekonto är helt enkelt ett sparkonto som ger dig en ovanligt hög ränta. Idag finns det högräntekonton som kan ge dig 4 – 10 % i ränta och det är långt mer än vad ett vanligt sparkonto ger dig idag. En så hög ränta gör naturligtvis stor skillnad för ditt sparande.

Om du vill få så hög ränta som möjligt ska du spara på ett högräntekonto som inte omfattas av den statliga insättningsgarantin, vilket innebär att staten inte ersätter dina förlorade sparpengar om din bank eller ditt kreditbolag skulle gå i konkurs. Oftast är det här inget att oroa sig för. Dessa högräntekonton finns hos kreditbolag som är registrerade hos Finansinspektionen och som har en bra likviditet. Om vi till exempel tittar på Akelius Spar så har de funnits i 35 år och 4Spar är Nordeuropas ledande företag inom konsumentkrediter. Risken för att dessa bolag plötsligt skulle gå omkull är minimal. Det är här du kan få räntor på 5.5 – 10 %.

Om du trots allt vill vara 100 % säker på att du inte riskerar att förlora dina sparpengar kan du alltid spara dina pengar på högräntekonton som omfattas av den statliga insättningsgarantin. Då får du i alla fall 1 – 3 % högre sparränta än vad du får på ett vanligt sparkonto och även det är bra mycket bättre än spara på ett sparkonto som ger en på tok för låg ränta.