Spara med fast eller rörlig ränta?


Om du vill spara pengar på ett högräntekonto kan du antingen spara på ett konto som har en rörlig ränta eller en fast sparränta, och nu ska vi visa dig vad som skiljer dessa konton åt.

Fasträntekonto

Ett sparkonto som har en fast ränta brukar kallas för fasträntekonto även när det handlar om ett högräntekonto. Så här fungerar ett fasträntekonto:

  • Ett fasträntekonto ger dig den bästa räntan, en ränta som är mycket högre än vad ett sparkonto med rörlig sparränta kan ge dig. Det här gäller i alla fall när du öppnar ditt konto eftersom man inte kan veta hur räntorna förändras i framtiden, men det är ytterst ovanligt att de rörliga räntorna ens kommer i närheten av den ränta ett fasträntekonto har.
  • Du måste binda pengarna. Du får alltså inte röra dina sparpengar innan bindningstiden är slut, för om du gör det får du sämre villkor, det vill säga en lägre ränta. Den kortaste bindningstiden brukar vara på 3 månader upp till ett år beroende på bank och finansinstitut och den högsta bindningstiden brukar vara på 3 – 5 år. Ju längre du binder pengarna på ditt konto desto högre sparränta får du.
  • Du måste sätta in en större summa pengar. När du ska börja spara på ett fasträntekonto måste du normalt sätta in minst 10 000 kr. Du gör en enda insättning, inte flera, när du sparar på ett fasträntekonto.

Högräntekonton med rörlig sparränta

  • Lägre ränta.  Ett högräntekonto med rörlig ränta har en betydligt lägre ränta än ett fasträntekonto.
  • Tillåter fria uttag. Du får göra flera uttag, vissa sparkonton ger dig helt fria uttag.
  • Inget minibelopp. När du öppnar ett högräntekonto som har en rörlig ränta behöver du inte sätta in något minimibelopp på kontot. Du får sätta in precis hur mycket/lite du vill när du vill.

Slutsats

Ett högräntekonto med en rörlig ränta är ett bra alternativ för dig som precis ska börja spara pengar, men när du har kommit upp till en ansenlig summa sparpengar bör du föra över dem till ett fasträntekonto där de börjar växa ordentligt.