Ränta på ränta


Vi har redan gett dig några bra tips på hur du kan få den bästa räntan, men nu ska vi titta på hur mycket pengar du kan tjäna på att binda dina pengar på ett högräntekonto istället för att spara på ett vanligt sparkonot. En anledning till att du tjänar så mycket att spara på ett bankkonto som ger dig bästa räntan är att du får ränta på ränta, därför ska vi även förklara hur ränta på ränta fungerar.

Så mycket tjänar du på den bästa räntan

Vi ska ge dig ett exempel som är hämtat direkt ur verkligheten när vi ska beskriva hur stor skillnad en riktigt bra ränta kan ge dig. I skrivande stund ger Swedbank sina kunder 0 % i ränta på ett vanligt bankkonto och deras allra högsta sparränta är på 3.05 % och för att du ska få 3.05 % i ränta måste du binda dina pengar i fem år. Om du istället väljer ett högräntekonto hos 4Spar får du 10 % i ränta om du låser pengarna i tre år. Du får alltså en mycket högre ränta hos 4Spar trots att du binder pengarna under en mycket kortare tid.

Om du sätter in 50 000 kr på ett sparkonto hos Swedbank som ger 3.05 % i ränta får du 4716 kr i ränta efter tre år. Om du istället sparar på ett sparkonto som ger dig 10 % i sparränta får du hela 16 550 kr i sparränta. Du får alltså nästan 12 000 kr mer i ränta på bara tre år. Anledningen till att skillnaden är så stor beror dels att du får en hög ränta på de pengar du har satt in på kontot och dels för att du får en hög ränta på dina räntepengar, det vill säga ränta på ränta.

Så fungerar ränta på ränta

Vi ska här ge dig en lite förenklad förklaring på hur ränta på ränta fungerar. Om du får en ränta på 10 % har du fått 5000 kr i ränta efter ett år om du har ett sparkapital på 50 000 kr. Efter att du har fått 5000 kr i ränta har du alltså 55 000 kronor på sparkontot och får då 10 % i ränta på 55 000 kronor året efter vilket blir 5500 kr i ränta och så vidare. Det här är som sagt var en mycket förenklad beskrivning eftersom ditt sparkapital växer för varje månad som går, men det ger i alla fall en bild av hur det går till.

Ränta på ränta formel

Om du själv vill beräkna din ränta på ränta på 50 000 kr i 3 år ska du använda denna formel: 50 000 x 103. 10 står för procentsatsen och den upphöjda trean för antal år.