Låg styrränta behöver inte betyda sämre sparande


Nu i höstas kom riksbanken med det inte helt överrakande beskedet att styrräntan (som idag är på 1 %) kommer att förbli låg i ett helt år till. Även ECB (Europeiska Centralbanken) meddelade att deras styrränta kommer att ligga kvar på 0.5 % under en lång tid och den kanske till och med kommer att sänkas ytterligare. Allt pekar alltså på att räntan kommer att förbli låg en lång tid framöver.

Vad innebär det här för oss småsparare då? Tja, det betyder att storbankernas sparkonton kommer fortsätta att ge sina kunder löjligt låga sparräntor och att högräntekontona kommer att fortsätta att ha den bästa räntan. För oss som sparar på ett högräntekonto och som dessutom betalar av på ett bostadslån kan den låga räntan till och med vara fördelaktig.

Det är ju så att styrräntan även påverkar boräntorna och om du har en rörlig boränta eller just bundit boräntan så betalar du inte mycket i boränta nu när styrräntan är så låg. Det innebär att du får mer pengar över till sparande och om du sparar på ett högräntekonto som ger dig den bästa räntan så kan du till och med tjäna på den låga räntenivån i Sverige.

 Binda eller inte binda, det är frågan

Om du vill få en så hög ränta som möjligt på ditt högräntekonto måste du binda dina pengar på kontot i ett eller flera år. Men ska du verkligen binda dina pengar i 3 – 5 år nu när ränteläget är så lågt? Det är en bra fråga. Om räntan går upp rejält kommer högräntekontona med all sannolikhet ge dig en ännu bättre ränta och då är det inte bra att ha låst sina sparpengar på ett högräntekonto som ger en lägre ränta. Men å andra sidan är risken inte så stor att styrräntan och sparräntan kommer att gå upp så mycket under de närmaste ett, två åren, så därför rekommenderar vi på bästaräntan.com att du i alla fall binder dina pengar på ett högräntekonto i 1 – 2 år.