Högräntekonto


Nu tänkte vi på bästaräntan.com skriva lite om högräntekonton. Det är nämligen på ett högräntekonto som du får den allra bästa räntan och därför tänkte vi gå närmare in på vad ett högräntekonto egentligen är för något och vad det finns för olika slags högräntekonton.

Det här är ett högräntekonto

  • Ett högräntekonto är ett sparkonto som ger en mycket högre ränta än vad ett vanligt sparkonto gör, därav namnet ”högräntekonto”.
  • Ett högräntekonto hittar du inte hos de vanliga bankerna utan hos banker som nischat sig på sparande och några få andra banktjänster.
  • Ett högräntekonto brukar ha ett insättningstak som kan vara på 50 000 – 100 000 kr.
  • På många högräntekonton gör du bara en enda stor insättning och låter sedan pengarna växa.
  • Ett högräntekonto kan ge dig upp till 10 % i sparränta!

Högräntekonto med insättningsgaranti

Om du sparar på ett högräntekonto som omfattas av den statliga insättningsgarantin är dina sparpengar i tryggt förvar. Det är nämligen så att insättningsgarantin ersätter dina sparpengar om den bank du sparar på skulle försättas i konkurs, men du får max 100 000 Euro i ersättning per bank. Att insättningsgarantin har ett maxbelopp på 100 000 Euro har egentligen ingen betydelse för dig som sparar på ett högräntekonto eftersom insättningstaket på ett högräntekonto brukar vara mycket lägre.

Högräntekonto utan insättningsgaranti

Den allra bästa räntan får du på ett högräntekonto som saknar insättningsgaranti, där kan du få en ränta på 5 – 10 %. Om du sparar på ett sådant högräntekonto skyddas dina sparpengar förvisso inte av insättningsgarantin, men risken för att de kreditbolag som erbjuder dessa högräntekonton skulle gå omkull är mycket liten eftersom dessa bolag är mycket stabila även under dåliga tider. De erbjuder nämligen även utlåning som tenderar att öka när tiderna är dåliga.