Dags att välja fast ränta


Om du vill få ut så mycket som möjligt på ditt sparande ska du välja ett konto som har fast ränta. Du får nämligen en högre ränta när du väljer en fast ränta och den förändras inte även om övriga räntor går ner.

En låg ränta gör att det blir billigare att låna och konsumera, men det är inget vidare för oss sparare. På senare tid har alla räntor, inklusive sparräntorna, sjunkit efter att riksbanken i september sänkte sin reporänta ner till 1.25 % och det är inte alls omöjligt att räntan kommer att sänkas ytterligare för att stimmulera ekonomin i dessa orostider. Så sent som 2010 hade vi en reporänta på 0.25 % (!) så det är ingen dum idé att placera sina pengar på ett sparkonto med fast ränta redan idag om du inte vill riskera att få en riktigt låg ränta i morgon.

När du sparar på ett konto med fast ränta får du också den bästa räntan. För att få en riktigt bra fast ränta bör du binda dina pengar på kontot, det vill säga spara på ett konto som inte tillåter några uttag under en viss tid. Då kan du få räntor på 5.6 % – 10 % (!) per år om du binder dina pengar i tre år hos nischbanker som Akelius eller 4Spar. Det är inte lite det, och om du räknar ränta på ränta blir det mycket pengar. Dessutom riskerar du, som sagt, att inte få sänkt ränta om riskbanken ytterligare sänker sin viktigaste styrränta, reporäntan.