Spartips för en bättre ekonomi


Här ska vi på bästaräntan.com ge dig 20 konkreta spartips som gör att du får en bättre privatekonomi, vilket i sin tur gör att du kan spara mer pengar på ett sparkonto som ger en riktigt hög sparränta.

20 spartips som förbättrar din ekonomi

 1. Skippa dagens lunch på jobbet och ta med dig gårdagens rester i en matlåda istället. Ta även med en frukt eller en smörgås till mellanmål.
 2. Åk kommunalt till jobbet om det är möjligt.
 3. Drick mer kranvatten och mindre läsk, saft, juice och bubbelvatten.
 4. Baka ditt eget bröd eftersom bröd är dyrt.
 5. Handla med rabattkuponger och bunkra när livsmedelsbutiken har fina erbjudanden. Köp butikernas lågprisprodukter och storpack.
 6. Om du bor i villa: installera en luftvärmepump, det minskar utgifterna för el drastiskt under det kalla halvåret. Ha inte varmare inne än 20 grader på dagen och någon grad kallare på natten.
 7. Duscha istället för att bada i badkaret.
 8. Låt inte lampor vara tända i rum du inte befinner dig i och stäng av TV:n om du ändå inte tittar på den.
 9. Tvätta all din tvätt i 40 grader om den inte har svåra fläckar och kör inte halvfulla maskiner.
 10. Kommunicera via Skype, Viber och e-post så långt som möjligt och ring bara på din mobil när det verkligen behövs, såvida du inte har en förmånlig prisplan. Ditt fasta telefonabonnemang bör du säga upp eftersom det är alldeles för dyrt och onödigt.
 11. Köp dina vinterkläder till nästa vinter när det är vinterrea och sommarkläder i slutet av sommaren när det är sommarrea.
 12. Handla secondhandkläder, böcker och hushållsprylar om de är i fint skick, det sparar du en massa pengar på.
 13. Samla din försäkringar hos ett billigt försäkringsbolag, då får du oftast även en riktigt fin rabatt på alla dina försäkringar.
 14. Välj ett rörligt elpris om du bor i villa, det brukar bli billigast i längden.
 15. Välj en rak amortering och en rörlig bolåneränta om du tar ett bolån och har lite marginaler för tillfälliga ekonomiska smällar. Den rörliga räntan brukar alltid vara lägre än den fasta räntan på lång sikt och en rak amortering gör att ditt lån snabbt minskar vilket ger lägre ränteutgifter.
 16. Tvätta och underhåll din bil regelbundet för då minskar du risken för rost och skador.
 17. Köp inte kokböcker, böcker om hur du gör en hemsida och andra faktaböcker eftersom du hittar allt du behöver veta helt gratis på nätet.
 18. Träna hemma med några fria vikter och/eller en kettlebell istället för att träna på ett dyrt gym.
 19. Om du vill ut och resa ska du åka på en ospecificerad sistaminutenresa i maj eller september för då är det som billigast.
 20. Om du är på en långresa är det bättre att köpa en flygresa hos ett lågprisbolag och sedan ordna med boendet själv istället för att boka en långsemester med ett charterbolag.